Titov Kincse Kennel: Dana bemutatása

2021.05.09.
Feleségem nagy vágya volt ez a kutya. Egy ártatlan kutya kölyök nézéssel egybekötött baráti látogatásnak indult, de szerelem lett első látásra. Hazafelé úton kezdte el “rágni a fülem”, hogy pedig neki nagyon tetszik és a 3 sarplaninac mellé feltétlenül kell nekünk egy negyedik is.
Egy kölyök kutya nevelése mindig nagy izgalom és sok kihívással jár, főleg ha támasztunk vele szembe elvárásokat azon túl , hogy védje a portát. Mi pedig mint tenyésztő elég sokmindent vártunk el. Erre a fajtára jellemző, hogy jól tanítható viszont nem olyan módon mint például egy németjuhászt aminek van egy kedvenc labdája és azért mindent megtesz. Ennél sokkal bonyolultabb, meg kell találni, hogy mi motiválja. Egyik kutyánkat csak szép szóval lehet rá bírni dolgokra, másikat simi jutalommal, a kaja még véletlenül sem játszik, Danát pedig eleinte semmivel , mert konok volt, de idővel sikerült a jutalomfalatos motivációval rábírni alapvető feladatokra. Párom gyorsan ráérzett és szeretett volna többet kihozni magából és Danából is, így jött képbe a kutya suli. Mindketten sokat tanultak egyre ügyesebbek lettek és ezzel együtt jobban összecsiszolódtak. Az hogy kézjelre fekszik, vagy behívható a réten póráz nélkül sok energiát igényel, ellenben maga a tanulás folyamata is sok örömmel jár és a végeredmény sem elhanyagolható.
Sokszor kérdeznek minket , hogy egyedül ezek a kutyák nem unatkoznak, legyen mellettük másik kutya? Érdekes látni , hogy nálunk falkában nagyszerűen elvannak, de igazából a gazda nekik a legfontosabb. Erre példa mikor Anett kimegy hozzájuk, illetve kertészkedik Dana mindig követi másfél méter távolságból! Ha ötször megy vízért a locsolókannával , mind az ötször elkíséri. Nem azért , hogy simogassa, csak egyszerűen a közelében akar lenni. Persze szereti a simit, az ölelgetést is viseli, nyúzni , húzni-vonni is lehet nem zavarja, lényeg , hogy a közelében lehessen. Itt jegyezném meg, hogy nagyon magas a fájdalom küszöbe , hasonlóan a türelméhez. Sodrából szinte lehetetlen kihozni, kivétel ha veszélyeztetve érzi magát vagy gazdáját.
Mindegyik kutyánk tesztelve van őrző-védő funkciójában, így Dana is. Kijelenthetem , hogy nyugodt szívvel engedem el őket egy késő esti sétára sötétedés után is, mert Dana mellett feleségem mindig a legnagyobb biztonságban van. Már megjelenésével, sötét maszkjával is tekintélyt parancsol, ritka eset mikor valakiből “megsimogathatnám?”-ot vált ki. Mi nem is engedjük, hogy idegen felnőttek simogassák őket séta közben(gyerekek kivétel, ahhoz szoktatjuk). Kutyáink egyébként sem igénylik mások érintését,távolság tartóak,kimértek, csak akiket ismernek és szeretnek.
Mikor túrázni visszük magunkkal, sosem kell aggódnunk , hogy idegenekre veszélyt jelenthet , mert kiválóan felismeri, a szituációkat. Kutyák esetében ez úgy néz ki , hogy a nálánál kisebbekről tudomást sem vesz, a vele hasonló méretűekkel szemben – amiből tegyük hozzá a túrázásaink alatt nem sokkal találkozunk- domináns, de szóbeli fegyelmezéssel viszonylag könnyedén kordában tartható. Ezekben az esetekben előfordult, hogy a másik kutya agresszíven lépett fel,de mi a legritkább esetben aggódtunk a saját kutyánk épségéért (persze nem azért mert, nem érdekel, csupán annyiról van szó, hogy tisztába vagyunk vele milyen erővel és képességekkel rendelkezik), a kellemetlen helyzetet igyekeztük elkerülni.
Nagy ritkán a házba is beinvitálást kap – nem tőlem – Dana pedig pásztorkutyás méltóságát eldobva örömmel fogadja. Mindent elmond lelkesedéséről, hogy inkább lemond akár 12 órán át az általános “fizikai szükségeleiről” csak véletlenül se küldjük ki.  A szobatisztaság elmondható mindegyik kutyánkról, annak ellenére, hogy ritkán vannak házon belül és soha nem lettek erre tanítva, egyszerűen csak tudják. Persze , ha azt gondoljuk, hogy ezt már egy 8 hetes kölyök is tudja akkor érhetnek meglepetések.
Saját háziállatra, legyen az macska, tyúk stb. nem jelent veszélyt, ellenben idegen behatolót, úgy mint szomszéd macska, sün, idegen kutya, róka, nyest nem tolerálja udvaron belül. Végeredményt nem részletezném, de hát konkrétan erre lett kitenyésztve.
Dana most négy éves,ereje teljében van, nagy izgalommal várjuk az első almot tőle!

Comments are closed.