STANDARD

FCI-Standard

Sarplaninac – Yugoslavian Shepherd dog

Nr. 41/03.10.1980/F

Származás: Szerbia/Macedónia
FCI besorolás: II. csoport: Pinscherek és Schanuzerek – Molosszusok – Svájci Hegyi és Pásztorkutyák és más fajták
2. szakasz: Molosszusok.
2.2 Típus: Hegyi kutyák
Nem munkavizsga-köteles.

Története:

A Jugoszláv Juhászkutyát, a Sarplaninacot ősidők óta tenyésztik a volt Jugoszlávia délkeleti hegyvidékein. A fajta a nevét a Sar-Planina hegyláncról kapta, ahol a legtöbb van belőle. A Sarplaninacot  az egész országban tenyésztették. A fajtát az FCI 1939 óta jegyzi a 41. sorszámmal, “Illirski Juhászkutya” megnevezés alatt. 1957-ben az FCI Általános Gyűlésén elfogadták a Jugoszláv Kynológiai Szövetség javaslatát, és a fajtát másik névre változtatták: Jugoszláv Juhász Sarplanina.
A fajta eredete vitatott. Lehetséges, hogy Ázsiából jött Európába, természetesen a történelem előtti népvándorlások következtében. A fajtának az eredeti típusát kizárólag olyan vidékén tartják, ahol az intenzív állattenyésztés az uralkodó, és ahol a kutya még eredeti szerepében védelmezője lehet a haszonállatoknak, a ragadozókkal szemben.

Általános megjelenés és jellem:

A Sarplaninac egy robusztus, nagyon arányos kutya, erős csontozattal, a közepes méretnél jóval nagyobb, amit kihangsúlyoz a tömött, hosszú, inkább durva szőrzettel összekapcsolt megjelenés. Szilárd lelki alkatú, kiegyensúlyozott természet, jó temperamentumú, de nem harapós, megvesztegethetetlen és ragaszkodik gazdájához.

Magasság:

Az általános magasság a marnál 62 cm a kanoknál és 58 cm a szukáknál. A kanok 56 cm alatt és a szukák 54 cm alatt tenyésztésre alkalmatlanok.

Súly:

Kanok 35-45 kg, szukák 30-40 kg.

Testhossz:

A test némileg hosszabb a mar magasságánál, az arány 8-10% körül a kannál, 10-12% körül a szukánál.

Fej:

Arányos a testhez. A teljes hosszméret hozzávetőleg 25 cm, ami megfelel a marmagasság 40%-ának. A koponya enyhén hosszabb, mint az orr (egymáshoz viszonyított arányuk: 57:43%). A koponya gyengén domború a felső vonalban; az orrcsont egyenes.
A koponya:

Felső része széles, egy jól látható barázdával. Oldalnézetből, valamint felülről a koponyának gyengén domborúnak és kissé lekerekítettnek kell látszania. A szemöldökök csak enyhén jelzettek. A nyakszirt láthatatlan.

Stop:

Nem kifejezett.

A pofa:

Rövidebb, mint a koponya, széles és mély a tövénél, gyengén elvékonyodik az orr felé. Az orrcsont egyenes és széles. Az alsó állkapocs oldalnézetből nézve egy ívvel kezdődik, utána eltérő egyenesben folytatódik az orrcsonthoz viszonyítva.

Orr:

Széles és fekete.

Ajkak:

Mérsékelten vastag és feszes; a felsőajak csak enyhén takarja az alsó ajkat. Az ajkak szegletei tiszta egyszínűek.

Fog:

Ollós harapás; teljes fogazat.

Szemek:

Mandula alakúak, se nem nagyok, se nem mélyen ülök. Sötét vagy világosbarna színben, nyugodt, de átható nézés, félelmet sosem látni benne. A szemhéjak és a látható kötőszövetek feketék.

A fülek:

Az orrhegytől a szem belső sarkán keresztül futó vonalon fekszenek, vagy annál egy kissé lejjebb. V alakúak és lógnak, zártan a pofához, rövid, tömött szőr fedi.

Nyak:

A felső vonala némileg domború, vagy egyenes. A torokvonal egyenes. A nyak közepesen hosszú, de a szőrzet (gallér) hossza és vastagsága miatt rövidebbnek látszik, mint valójában. Széles, mély és izmos, simán beleolvad a fejbe és a vállakba. Kissé a hátvonal felettiig ér. A bőr feszes és toka (lebernyeg) nélküli. A szőrzet tömött, hosszú és durva, észrevehető redővel a fej és a nyak kapcsolódásánál (tarkó); ez a megjelenés szélesíti a szélességét és a mélységét ennek a testrésznek.

Test:

A felső vonal vízszintes, vagy enyhén lejtős a far irányában. Engedélyezett, hogy a hegyekben tenyésztett kutyák farfekvése enyhén magasabb legyen, mint a marja, de ez nem kívánatos tulajdonság. A test teljes hossza kissé meghaladja a marmagasságot.

A mar:

Közepesen fejlett és széles. A kapcsolat a nyakkal erőteljes, és a vonala kevéssé észrevehető.

A hát:

Egyenes és széles, nem túl hosszú. A lágyék rövidebb, széles és izmos.

A far:

Közepes hosszúságú, lejtős és jól izmolt.

A mellkas:

Mély, a könyökig terjed, közepesen hosszú, enyhén ívelt bordákkal. A mellkas eleje (szügy) széles és izmos. A borda körmérete minimum 20%-kal nagyobb a mar magasságánál.

A has:

Felfelé húzott és erős. Oldalról nézve a húzás finoman emelkedő elölről hátrafelé. A lágyék inkább rövid, bemélyedése kifejezett.

Farok:

A farok hosszú és minimum a csánkig ér. A far vonala átmenet nélkül folytatódik farokban. Erős a tőnél és fokozatosan vékonyodik a vége felé, az alsó szél mentén zászlót alkot. Csekély görbületben hordja, mint egy szablyát; amikor a kutya izgalomban van, az íve kihangsúlyozott és a farok felemelkedhet a hát vonala fölé.

Első végtagok:

Egyenes állásúak és arányos a testtel. A könyök a mar teljes magasságának 55%-a. Az első végtagok részei igen arányosak egymáshoz és a testhez. A vállak meglehetősen hosszúak és szélesek, laposak, csapottak és 65 fokos szöget zár be, egy vízszintes vonalhoz képest. A felkar meredekebb, mint a lapocka, a szöge a vízszintes vonalhoz képest 55 fok. A könyök illeszkedése 145 fokos. A könyök illeszkedése széles, se ki- se be nem fordul, csak enyhén áll el a bordától. A mellső láb egyenes, hosszú, erős csontozattal és igen fejlett izomzattal, zászlós szőrzettel a hátsó oldalon. A csüd (lábközép) széles és erős, enyhén ferde. A mancsok erőteljesek, ovális alakúak, igen boltíves és zárt ujjakkal. A körmök hatalmasak és feketén pigmentáltak. A talp kemény, de ruganyos.

Hátsó végtagok:

Hátulról nézve a lábszárak láthatóan egyenesek, enyhén szélesebbek, szétterpesztettebbek, mint az első lábak. Oldalról nézve szintén látható azok egyenes szerkezete és nagyon szabályos szögelésük. A comb izmos, kerek, ferde (meredek) állású, a szögelése a vízszintes vonalhoz képest megegyezik a lapocka (vállak) szögellésével (65 fok). A térdkalács (az alsó és felső comb között ízület) némileg kisebb szöget zár, a lapocka kapcsolódási szögénél a csuklóhoz (125 fok körül). A térd hatalmas és széles. A másik comb (lábszár) szintén meredek állású, erős, hosszú izmokkal és nagyon dús szőrzettel. A térdhajlat széles és igazán látványosan nyitott (130 fok körül). A lábközép lehet kevésbé ferde, mint a csüd. A farkas köröm ritka és elkel távolítani.

Mozgás:

A lépései hosszúak és ruganyosak. Leggyakoribb járásmód a magas, mérsékelten előrenyúló mozdulatú ügetés. Galoppozásnál (vágta) a kutya kissé esetlennek látszik, de ugrásai hosszúak és tért ölelőek.

Bőr:

A bőr mérsékelten vastag, ruganyos és feszes a test minden részén. Nem laza. A látható nyálkahártyák feketék vagy jól pigmentáltak.

Szőrzet:

A fej, a fülek és a lábszárak elülső oldalai rövid szőrzettel fedettek. A nyakon körös-körül, a faron, a lábszár hátsó oldalain és a farkán a szőr hosszú, csaknem sima és kissé durva. A fedőszőrzet alatt a dús aljszőrzet rövid, sűrű, és finomszerkezetű. A marnál a szőrzet mérete 10 és 12 cm között van, de 7 cm-nél rövidebb nem lehet.

Szín:

A Sarplaninac egy egyszínű kutya. Minden szín elfogadható a fehértől a sötétbarnáig, amik feketének látszanak. A kedvelt árnyalat a zöldes-szürke (vas-szürke) és a sötétszürke. Foltok és fehér mintázatok nem megengedettek. A pigmentált kutyákon láthatni apró fehér foltokat (jelöléseket) a mellkason és a lábujjakon, de azok nem kívánatosak. A fej felső része, a nyak és test sötétebb színárnyalatú, ami fokozatosan halványul teljesen piszkos fehér, vagy sárgás-szürke színek felé. A változásnak nagyon fokozatosnak kell lennie, és nem okozhat foltosnak tűnő hatást.

Súly:

A kan  35 és 45 kg között, a szuka 30 és 40 kg között.

Hibák:

A hibákat a fenti pontok alapján kell figyelembe venni. Ezeknek a hibáknak a súlyosságát, úgy kell figyelembe venni, hogy annak hatása arányban legyen a kutya egyészségével és jólétével.

Kisebb hibák:

 • elégtelenül széles koponya,
 • túl hosszú pofa,
 • nehéz pofák,
 • hiányos mellkas bőség és mélység,
 • lapos vagy túl dongás oldalak,
 • enyhe eltérés a jó végtagálláshoz képest,
 • a szőr csekélyebb rövidsége a kívánthoz képest, ha a zászlók jól láthatók
 • fehér folt a mellkason és a lábon.
 • Némileg rövidebb farok.
 • Nyúl-láb és más kisebb testi hibák.

Komoly hibák: 

 • Az orr túl hosszú vagy hegyes,
 • túl magasan tűzött, és a fejtől elálló fülek (nem simul eléggé a pofára),
 • harapófogó harapás;
 • nyerges hát,
 • farok oldalirányú görbítése,
 • laza (limfatikus) szervezet és más súlyos testi hibák

Kizáró hibák: 

 • agresszív, vagy túlságosan félénk viselkedés
 • a premoláris fogak hiánya.
 • feltűnő aránytalanság a test hossza és magassága között;
 • elégtelen marmagasság;
 • 7 cm-nél rövidebb szőrzet;
 • Kiterjedt fehér jegyek (pöttyözöttség), csíkozottság
 • látható nyálkahártyák és szemek pigment hiánya
 • erős tehénállás vagy tehén-térdhajlás
 • előre-, vagy hátraharapás
 • születéstől rövid farok, vagy farok hiánya
 • erősen nyerges hát
 • némi elkorcsosult jellemvonás (degenerálódás jelei);
 • degenerálódás jelei
 • stb.
 • Kan kutyáknál mindkét herének a herezacskóban kell lenni.