Megszülettek a kölykök az Akela Népe Kennelben !!!

2022.07.21. 
Album: 

Megszülettek:  Z-alom

 
12 kölyök
 
Július 21-én virradóra születtek a kölykök 62 napra. Előző nap is 37 fok meleg volt és aznap  is. Majd a fialást követő 3. napra 39,7 fokra csúcsosodott a hőmérő higanyszála.  Ez a hőmérséklet embert és állatot is megvisel alap helyzetben is, így meg 12 újszülött kölyökkel főleg .
A hideg ellen teszek fel hőfüggönyt s beteszek egy infrát. Fialt szukám farkasordító hidegben, ott két infra kellett egy hétig, mégis királyul voltak a kölykök és anya egyaránt. A meleg ellen viszont nincs mit tenni. Mi emberek vízbe menekülünk, vagy légkondit kapcsolunk a lakásban, ha van… Egy utódot nevelő állatnak viszont korlátozottak a lehetőségei. Nem tudja levetni a bundát, nem tud izzadni…Nálam hűs fák alatt van a kennel, + árnyékolót szereltem fel. A szuka viszont a második naptól folyamatosan hurcolta a kölykeit, hogy hűvösebb helyet találjon. Amivel még nem tud mit kezdeni ebben a melegben az a takarmány. Az első széklettől energia és fehérje dús tápot kell adni a szukának, hogy mielőbb megfelelő mennyiségű tejet tudjon termelni. Egy szoptató szuka a testtömegéhez képest, több tejet termel, mint egy szarvasmarha, bármilyen hihetetlen. Tejének beltartalma, pedig minden haszonállatét felülmúl. Viszont a megnövekedett beltartalmú táplálék egyben plusz energiát is jelent a szuka számára amit le kellene tudni vezetni. Ilyenkor a szuka légzésszáma megháromszorozódik, mivel a tejtermelés is egy energiaigényes életfunkció és csak szájon keresztül tud megszabadulni a felesleges hőtől. Így viszont a vízfogyasztása is megemelkedik akár 8 literre is.
Ragozhatnám, de arra a döntésre jutottam, hogy ennyi kölyök nem maradhat a szuka alatt.  Ma a harmadik napon 3 kan és 4 szuka maradt az alomban és várjuk a felfrissülést, hogy az időjárás kegyesebb legyen hozzánk.
 
Csapó Zsolt
Akela-Népe kennel FCI reg. 577/10
30/9606100 

 

Comments are closed.