SOKOL VETERÁN EURÓPA GYŐZTES 2023 Budapesten

DSC03513Európa Dog Showt rendeztek 10 év után újból Budapesten a Hungexpon. Ez az állítás csak félig igaz, mert a kiállítás Dániában volt, csak a helyi szabályok tiltják a FCI 10 fajtacsoport bizonyos fajtáinak a tartását országukban, ezért nem volt mit tenni ezeknek a csodás fajtáknak másik helyszínt kellett találni, így esett a választás kis hazán fővárosára.
10 évvel ezelőtt is kint voltunk, “szerencsére” akkor is kiváló kutyát tudhattam magaménak Mira személyében. Meg kell hogy emlékezzek róla, mert június 6. lett volna 14 éves, ha egy hónapja nem kellett volna eltemetnünk. Egy hónapon múlott, hogy elmondhassam két Európa Győztes sarp van az udvaromban… Persze nem ez a lényeg, csak talán ezt egyszerűbb leírni, mint azt ,hogy hiányzik.
Visszatérve 2013-ra, nagy reményekkel futottunk neki a versenynek Champion osztályba, de tudtam , hogy sokat számít kinek marad meg nyár elejére a kiállítás forma. Mivel Mira nem egy habos-babos kiállítás vonalú tenyésztés volt, szőrzet méretében nincs felesleg plusz 8 centi így szoros versenyben a Kitűnő 3. helyet sikerült megszerezni osztályában. Érthető legyen a laikusnak is, kellett volna kicsit dúsabb, hosszabb szőrzet.
2019. igen még mindig 4 évvel korábban vagyunk, de szeretném még ezt elmesélni, vagy ugorj a következő bekezdésre 🙂 Szóval az idősödő kutyákra jellemző, hogy a szőrt már egyre nehezebben és kevésbé dobja el nyárra, viszont a mozgás már ekkorra , ha nem tökéletes az anatómia, darabossá válhat, pár méter megtétele után akár sántítás is mutatkozhat. Előbbi jellemző jól jött , utóbbitól pedig a tökéletes anatómiájának köszönhetően nem kellett tartani, így köszöntük szépen 10 évesen megnyertük Ausztriában, Welsben az Veterán Európa Győztes címet. Nem volt könnyű. Főleg, hogy hajnal 1-ig esküvőben voltunk és röpke 2 óra alvással kellett levezetnünk Welsbe 🙂
2023 Június 3. Négy év eltelt és gyakorlatilag nem voltunk kiállításon. Sokol-lal összesen alig 2-3 hasonló rendezvényen vettünk részt a 9 év alatt, de ezen eseményeken mindig bizonyította kiválóságát mind külső és mind belső tulajdonságaiban. A kiállítás nívója és közelsége felébresztette bennem a vágyat , hogy fussunk neki  egy ilyen izgalmas napnak, talán sikerülhet újból. Kiállítást megelőző estén semmit nem aludtunk, hasonlóan mint néhány éve , csak most szimplán az izgalomtól.
Sokolnak szőrhossz problémái sosem voltak és a mozgása is rendben van így 9 évesen. A zárt tér, nagy hangzavar, sok kutya sem zavarja, könnyen relax állapotba került, csak a túl közel jövő kutyáknak jelezte nemtetszését:) Temperamentuma máig lenyűgöz. Pár méterre minden felé kutya, de őt ez mit sem zavarja, lábamnak fekszik, szinte hanyatt, mancsával a lábamat böködi a símogatásért, mindemellett folyamatosan pásztázza környezetét, figyelme nem lankad! Végtelen magabiztosságot sugároz, csak egy fogvillantás elég a gazdájukat világtalanul követő kutyákra akik egyből tisztes távolságból kerülik őt.
A ringbe mikor bementünk teljes figyelme rám összpontosult, olyan mintha százszor csináltuk volna együtt, pedig nem. Jött mellettem ahogy kell, tekintete végig fent, felém irányult. A végső összevetésnél ahol a címek kerültek kiosztásra, az előttünk futó szuka kissé elcsavarta a fejét- lehet mostanság tüzelt – azért nem haragudhatok rá ,hogy ehhez jó orra van :)!
A szerb bíró már kiosztotta a címeket, csak felénk nem járt, lelkesedésünk és figyelmünk is lankadt, mikor elénk állt és gratulált! Igen meg van a Veterán Európa Győztes cím! Újból! Boldogságunk mérhetetlen!
Ami még hasonlóan felemelő érzés és nem győzöm nekik eléggé megköszönni, hogy Krisztián és Attila, akik korábban vettek tőlem kölyköt, javaslatomra benevezték kutyáikat és időt – energiát nem kímélve felkészítették őket és saját magukat is a kiállításra!
Én nagyon megtisztelve érzem magam és büszke vagyok rájuk , hogy első versenyükre ilyen nívós eseményre neveztek és az elért eredményükre valamint kutyáikra, hogy Goran Kitűnő II lett növendékben Frey pedig nyílt osztályban Nagyon Jóval zárt! Nagy kihívás ez gazdinak és kutyának egyaránt.
Jó volt együtt tölteni ezt a pár órát, izgulni egymásért, találkozni rég nem látott ismerősökkel, beszélgetni vagy csak egy mosolyt kapni.
Hogyan tovább? Ez az esemény jó volt kedvhozónak és ha már Deniz Selim barátomtól tavasszal sikerült hoznom egy ígéretes kölyköt így ősszel lehet ,hogy jöhet néhány kiállítás, ki tudja milyen kincsek kerülnek elő a Titov Kincse Kennelből! 🙂
Az biztos, hogy az itt kiállító sárhegyisek néhány dolgokban nem értenek egyet de fajta szeretete, az ami közös bennünk és ezt tiszteljük egymásban!

Comments are closed.